sâmbătă, 7 iulie 2012

Bateria din poze nu e tocmai cea mai potrivita,dar iti poti face treaba cu ea....celelalte sunt foarte scumpe.Si date despre baterii:
Starea unei baterii pe baza de Pb poate fi, cu unele limitari, determinata prin masurarea tensiunii in gol. Astfel, o baterie (generic 12V) care prezinta o tensiune de 12,65V este 100% incarcata. La 12,45-75%, 12,24-50%, 12,06-25%, sub 11,89V este descarcata.
Tensiunea de descarcare pentru bateriile SLA este de 1,75V/celula. Descarcarea are loc la tensiune variabila lent apoi abrupt pe masura ce se apropie de 100%.

Durata de exploatare a acestui tip de baterie depinde foarte mult de profunzimea descarcarilor. Astfel, o baterie SLA poate avea un numar de peste 1000 de cicluri la o profunime de descarcare de 30% dar mai putin de 200 la o profunzime de 100%.

In ceea ce priveste "ciclul de descarcare" in sine, este greu de definit. Unele baterii care au circuite electronice de urmarire a descarcarii iau in calcul o descarcare de 70% din capacitate in timp ce, in anumite situatii, descarcarea atinge doar 10% din capacitate .
Bateriile Pb-Acid se fabrică în 3 tipuri: baterii de pornire (Cranking/Starting), baterii cu descărcare profundă (Deep Cycle) şi bateriile marine (Marine/Dual Scope) ce sunt un “hibrid” care se încadrează între baterii de pornire şi ciclu profund. Bateria de pornire oferă rapid multă energie.
Bateria cu descărcare profundă are mai puţină energie instant, dar poate livra energie mare pe termen lung. Bateriile Deep Cycle pot supravieţui un număr mare de cicluri de descărcare, pot suporta încărcarea continuă (float charging) şi asigură energia solicitată pe toată durata vieţii. .
Bateriile GEL

  Proprietati si mai bune de consum o au baterii cu gel (GEL - Gel Electrolite). In electrolitul lichid se adauga substante pe baza de dioxid de siliciu (SiO2), generand astfel o masa groasa, amintind dupa consistenta de jeleu. Cu aceasta masa este umplut spatiul dintre electrozi din interiorul bateriei. In cursul reactiilor chimice in substanta electrolitica se formeaza numeroase bule de gaz, iar reunirea gazelor are loc cu o eficienta mult mai mare.
  Fata de bateriile AGM cele cu GEL se restabilesc mai bine dupa o descarcare profunda, chiar si atunci cand procesul de incarcare nu incepe imediat dupa descarcare. Ele sunt capabile sa suporte mai mult de 1000 de cicluri de descarcare profunda, fara o pierdere semnificativa a capacitatii. Deoarece electrolitul este intr-o stare densa, este mai putin predispus la separarea in apa si parti componente de acid, bateriile cu gel tolereaza astfel mai bine parametrii necorespunzatori ai curentului de incarcare.
  Singurul minus al bateriilor cu gel - preţul, este mai mare decat la bateriile AGM de aceeasi capacitate.
 principalele caracteristici tehnice ale bateriei AGM, spre deosebire de cele auto conventionale este posibilitatea de a lucra in regim de descarcare profunda. Ele pot da energie electrica o perioada lunga de timp (ore sau chiar zile) pana la starea in care rezerva de energie scade la 20-30% din valoarea initiala. Dupa incarcare acumulatorul isi reface aproape complet capacitatea operationala. Desigur, astfel de situatii nu pot trece fara urme, dar baterile AGM de astazi pot rezista pana la 600 sau mai multe cicluri de descarcare profunda.

In plus bateria AGM are o tensiune de auto-descarcare foarte mica. O baterie incarcata neconectata poat fi stocata pentru o perioada lunga de timp. De exemplu, timp de 12 luni de nefunctionare nivelul bateriei scade la doar 80% din cel initial.
  Aceste caracteristici sunt realizate nu numai datorita tehnologiei AGM. La fabricarea de baterii AGM sunt folosite materiale mai scumpe cu proprietati speciale: electrozii sunt facuti din electrozi de plumb ultra-pur si mai grosi, electrolitul este acid sulfuric de inalta puritate. De aceea pretul bateriilor AGM este mai mare decat cele standart