Principiu de functionare a unui panou fotovoltaic
Un panou fotovoltaic produce energie electrica folosind energia emisa de catre soare. Termenul “fotovoltaic” este obtinut din mariajul a doua cuvinte: ‘photo’ care inseamna lumina, si ‘voltaic’ care se traduce prin electricitate. Responsabila pentru producerea energiei este jonctiunea p-n, ‘inima’ unei celule fotovoltaice. Aceasta jonctiune poate fi formata din acelas tip de semiconductor (incarcat pozitiv la un contact si incarcat negative la celalat contact) sau din doi semiconductori diferirti din care unul este incarcat negativ si celalat pozitiv. Cel mai des folosit material este siliciul aceasta datorandu-se abundentei acestui material dar si a maturitatii industriei electronice care sta in spatele acestui material.
Atunci cand unda luminoasa “loveste” suprafata celulei, pozitia unor electroni se schimba. Acestia lasa in urma niste “goluri” si in felul acesta partea cu exces de electroni se incarca negativ iar partea cu exces de goluri se incarca pozitiv. Intensitatea campul electric care se formeaza in acest mod este direct dependent de intensitatea luminoasa, deci de intensitatea soarelui. Asta nu inseamna ca in zilele noroase nu se produce nimic. Din contra, in zilele cu un strat de nori care nu este prea gros datorita difuziei radiatiei solare cantitatea de energie produsa poate fi apreciabila.
Peste 80% din totalul celulelor solare fabricate in prezent au la baza siliconul un semiconductor utilizat intensiv in industria electronica. Siliconul este elementUL chimic este cel mai raspandit pe pamand dupa oxigen. Pur si simplu nisipul care ne in inconjoara este transformat prin diferite procese fizico-chimice in materialul folosit la fabricarea celulelor solare. In functie de aceste procese siliconul nativ (nisipul) poate fi transformat in silicon momocristalin sau policristalin. Cel monocristalin este obtinut dintr-un singur monocristal si poate avea culoarea neagra sau albatru inchis. Celule care au la baza acest tip de siliciu monocristalin au eficienta de transformare a energiei solare in energie electrica mai ridicata comparativ cu cele care au la baza siliciu policristalin dar au si un pret de vanzare mai ridicat. Celulele policristaline au culoare albastra, sunt mai usor de produs si, in consecinta, sunt mai ieftine.